onsdag 21 januari 2015

Älskade köksträdgårdJag har ett trädgårdsland på 25 kvm. Och intill ett växthus på 10 kvm. Där odlar jag med skiftande resultat. Även om kökslandet är prio ett för mig, framför rabatter. Det som lyckas bäst är nog squash.


I somras kunde jag nästan drunkna i squash.
Tomatskörden brukar också bli ganska bra. I växthuset.


Lemon Boy är en sort som jag blev mest förtjust i förra året. Jag köpte färdiga plantor på Älvsjömässan.

Även chiliplantor köpte jag där. Dessa hette Hot Lemon och..ja det var just det. Chilisarna växte också i växthuset.På trädgårdsmässan blev det även en auberginplanta. Fast det blev väl inte frukter så jag drunknade precis. Tre tror jag. Det köper jag nog i fortsättningen.


Kryddor gillar jag att odla, mest för att de doftar gott. Jag har många sorter, men de jag mest använder är oregano, citronverbena, timjan och körvel.
Körvel har jag gjort marmelad på, men har det också bröd. Det är gott att tugga på de gröna fröna, innan de mörknat. De får de inte göra, för då kan man snart ha ett helt körvelland.Detta är Chia. Jag sådde frön jag hade fått och det blev massor av frön av dem. Men de blev större än orginalet, så dem har jag inte använt. Annars lär det vara ett nyttigt frö.

Dill, persilja, morötter och bönor odlar jag också. Dill misslyckas jag med varje år.
Sparris har jag försökt med i många år, men vår lerjord är nog inte så bra för sparrisodling. Det blir några stycken bara.Jordärtskockor kan man knappt säga att man odlar. De sköter sig helt själv och tar man inte upp dem, blir de bara fler.

Vitlök är ingen svår odling det heller. Det gäller dock att komma ihåg att de ska ner i jorden. Men sedan växer de snällt.

Förut hade vi smultron runt trädgårdslandet som kantväxt. Men nu har vi ersatt dem med lavendel. Men litet smultronplantor har vi kvar. Vi fick plantor för över 20 år sedan och då var inte vita smultron så vanligt. Men de är mycket bättre än de röda, tycker jag. Och inga revor.

Ett stånd rabarber finns förstås.


Och så potatis som får växa på halva ytan.

Över trädgårdslandet har vi alltid fiberduk. Inte så snyggt, men bra ur andra synpunkter. I somras köpte jag från Willab Garden och det är den första som hållit en hel sommar. I juni har trädgårdslandet sett ut så här annars.Och så vindruvor. I växthuset har vi en grön kärnfri söt sort som heter Himrod. Kan rekommenderas.
Numera har vi även några små blå plantor, som gett litet frukt. Plantorna plockade jag på en ödetomt på Madeira. Det dröjer nog innan jag kan göra Madeiravin.

Dessutom har vi en vindruva vid en vägg utanför växthuset. Det är en sort med blåröda druvor, som lär tåla -25 grader. Den ger väldigt mycket, men är inte kärnfri, men har god smak. Nästan åt blåbärshållet.

Det var en hel del, så nu är ni väl trötta på att läsa. Men om inte, går det att läsa hos Linda med Växthusliv, där hon och andra berättar om sin älskade land.10 kommentarer:

 1. Inte blir man trött på att se alla dina spännande köksväxter! Härligt det låter att kunna göra eget Madeiravin/ Titti

  SvaraRadera
 2. Det är då inte tröttsamt att läsa om allt du odlar. Jag önskar så att jag hade bara hälften av allt du visar. Men då får jag nog anställa en trädgårdsmästare, för jag har inte den kunskapen. Varje gång jag läser vad som växer hos dig blir jag så sugen på att testa. Kanske det blir nåt nytt här i år.....

  SvaraRadera
 3. Så härligt! Blir glad av alla bilder. Det skulle vara roligt med en bild på ditt växthus – tror inte att jag har sett det :)

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 4. Ja men oj vad du producerar i ditt land. Ibland önskar jag att kolonin var dubbelt så stor.Det finns så mycket man vill testa. Hoppas jag kan hålla på många år istället så kanske jag har testat allt ändå.Nu längtar jag till våren och få sätta igång odlandet. 60 dagar kvar.
  Ha det gott
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Alltså, dina kvadratmetrar är ju bara så väl utnyttjade, vilken skörd av allt möjligt gott och trevligt. Jag måste ta och skärpa till mig med mitt trädgårdsland, det vill sig inte här, för lite jord och för mycket berg. Men jag blir så inspirerad när jag ser så här fina bilder!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Det var otroligt så mycket goda grönsaker som du odlar och även Vindruvor man blir inspirerad.Hälsningar Margareta

  SvaraRadera
 7. Egentligen skulle väl vi som älskar grönsaker odla en massa sådana, men vi har nästan ingenting. Bara vindruvor, gräslök, persilja, chili, paprika och tomater. Har ju tidigare försökt med både det ena och det andra, men när potatisen fick bladmögel som spred sig till tomaterna (höll i sig i flera år) då tröttnade jag!
  Fast ibland blir man ju sugen.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 8. Härligt att kunna odla så mycket grönsaker själv, ett sant nöje! Så fina bilder och nu längtar jag ännu mer till våren...
  Varm kram till dig,
  Titti

  SvaraRadera
 9. Vilka underbara bilder!! Jag satte frö till aubergine i somras, vacker planta med fina blommor, men frukterna han inte bli riktigt färdiga. Din var jättefin!
  Plastgolv har jag inte skrivit om, men det är ett tema jag tänkt jag ska ta i ut med inom det snaraste.:) Kram/Annelie

  SvaraRadera
 10. Magiska fingrar i trädgården och magiska fingrar tillsammans med symaskinen... härliga bilder från dina odlingar!
  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera