måndag 26 januari 2015

Äter tvättbjörnar pepparkaka?Efter julen ställde jag ut pepparkakshuset till fåglarna.

Ganska snart hade fåglarna ätit upp taket. Men det kommer någon eller några och äter på nätterna också.Jag har slagit i böcker. Troligen är det tvättbjörn. Fast inte bara. Det är nog litet iller och mårdar också. Jag funderar starkt på att köpa en liten kamera och fotografera tvättbjörnarna, eller vad det nu är. Men det måste vara någon med rörelsedetektor, för det är nog inte något på gång hela tiden.Sådana här hål skulle jag också vilja ha en kamera vid. Intressant att veta vem som bor här.


Och vem som lägger så här stora ägg i skogen. Visserligen har jag lagt dem bland kottarna, men de låg mitt ute i skogen.
Och det här hittade jag också mitt i skogen. Vad det nu kan vara.

Sedan finns det spillning, som man kan härleda till något djur. Det här kan vara utter. Vid sommarstugan finns utter.Men ibland hittar man alla möjliga (och omöjliga) klumpar. Här har hittats från mufflonfår och dovhjort - kan man tro på det? Det måste man väl när man läser det i böckerna.
Och här har det varit bryggdans. Det är det ingen tvekan om. 13 kommentarer:

 1. Spännande! Du får väl gömma dig ute nån natt och fota allt som kommer förbi - om du törs. Rätt som det är kommer det väl en varg ;) En morgon när jag tittade ut genom fönstret såg jag en illermamma med 4 ungar. Så söta de var! De hade väl glömt bort att det var morgon och dags att springa till skogs. /Anette

  SvaraRadera
 2. Det var väldans vilken aktivitet ni har i er trädgård. Det vore spännande att se om du fick någon tvättbjörn på bild:-)

  SvaraRadera
 3. Det låter väldigt spännande. Du får sitta uppe en natt och spana så du får bra bilder. Det skulle vara kul att veta vilken slags musik som spelades på den där bryggdansen.

  SvaraRadera
 4. Det här var då spännande! Grannen har s.k. åtelkameror uppsatt vid några utfodringsplatser... har fångat både vildsvin, räv, lodjur och skogsmård på bild... tycker absolut du ska testa :)
  De där äggen... konstigt hur de hamnat där...

  SvaraRadera
 5. Vilken spännande tillvaro du har det är klart att du ska sätta dit en kamera så du får veta vilka besökare du har.Hur har äggen hamnat där det är väl ingen som lagt ägg den här årstiden eller kanske det finns någon?Vid vårt hus där är det mest spår av katt och fågel.Ha en fortsatt härlig eftermiddag/Margareta

  SvaraRadera
 6. Oj, vad det verkar hända mycket om natten hos dig! Men du, tvättbjörnar, har vi det i vårt land? Man lär sig ständigt något nytt. Vi har haft småvesslor här för några år sedan men nånting säger mig att våra katter har med deras försvinnande att göra.....dom var så otroligt söta! Läst just att vi får färre och färre lodjur i vårt land, och det är så tråkigt när dom här fina djuren försvinner. Fast det finns ju så många sidor av saken, jag vet att dom är rovdjur och tar boskap.....
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Visst var det tvättbjörn i trakten runt Gamleby förra året? Jag tror inte det är en önskvärd art här i Sverige.

  Räven brukar lägga sin spillning väl synlig - det såg jag på landet ett år.

  Ruskigt spännande är det med alla spår ... och ägg ...

  SvaraRadera
 8. Låter mycket spännande, visst är det roligt med alla spår man ser efter alla djuren som man ser nu när det ligger lite snö på marken.
  Annika

  SvaraRadera
 9. Ja en kamera som höll lite koll på besökarna i trädgården vore inte dumt.
  Tvättbjörn??? Wow.
  Äggen var ju också spännande.
  Ha det gott på dina spaningar.
  Annika

  SvaraRadera
 10. Det var mycket att spana på. Hålet i backen kan ju vara sork. De ser ut så här. Åtelkamera är spännande. Den har rörelsedatekror som skickar bilder till telefonen.
  Hoppas du hittar svar och vi får en uppföljning.
  Anette

  SvaraRadera
 11. Hej

  Ärligt talat så är det inte så stor ide att åka till Malmömässan.
  Tittade på deras utställare men det verkar ännu mindre i år än förra året.
  Om jag åker dit är det för att besöka Nelson som jag jobbar med och det är alltid kul att träffa dem. Tänkte även handla av Impecta men de var inte med i år.
  Nordiska är helt klart de bästa mässan och sedan är det Sofiero.
  Kan du spara dig till Nordiska så hade jag gjort det.
  Jag skall snart lotta ut biljetter till den.
  Är gästbloggare hos dem just nu.
  http://www.nordiskatradgardar.se/

  Har du fler frågor så mejla gärna annika@naturligating.se

  Annika

  SvaraRadera
 12. Oj, tvättbjörn. Visste inte att det fanns i Sverige. Har sett en sort i Texas och en annan - den med ögonbindel - i Mexico. Söta, men i alla fall utomlands är de tyvärr bärare av rabies. Fast det har ju förhoppningsvis inte de svenska.

  Undrar vad det gula kan vara.

  Det är roligt med spårsnö. Jag har följt hararnas spår och sett att de har haft slagsmål - eller amorösa lekar - på grannens åker :D

  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
 13. Det var mycket spännande det. Du har en del detektivarbete att göra. Ha en fin helg! Kram/Annelie

  SvaraRadera